top of page
Yazarın fotoğrafıGöktuğ Beşer

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Gayrimenkul Piyasası

Güncelleme tarihi: 8 Ağu 2021

Her ülke refahını arttırmak için sanayileşmeye çalışmakta. Organize Sanayi Bölgeleri ekonomik büyümeyi ve kalkınmayı sağlayan önemli bir uygulama.. OSBler sanayi altyapısı tamamlanmış alanlarda bir araya gelen küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarından oluşuyor. Organize Sanayi Bölgeleri yatırımcılara ve girişimcilere ekonomik koşullarla fabrikalarını kurma olanağı sağlıyor. Organize Sanayi Bölgeleri dengesiz bölgesel gelişme ve çarpık kentleşme sorunlarına da bir çözüm aracı. Orta ve büyük ölçekli sanayi işletmelerin şehirlerin dışında özel bölgelerde olması kir, gaz, koku ve duman gibi çevre kalitesini olumsuz yönde etkileyecek faktörleri yaşam alanlarından uzaklaştırmayı sağlamakta. Yatırım teşvikleri yatırımcıların yatırım yeri seçiminde OSB ve TEKNOKENT alanlarını tercih etmelerine etki etmekte. Projeye dayalı destekler yatırımcılar tarafından, teşvik belgeli desteklerden daha verimli görülmekte.


Organize Sanayi Bölgelerinin kuruluşu Türkiye’de 1962 yılında başladı ancak 1984 yılına kadar yavaş ilerledi. Bu dönemde sadece 6 OSB faaliyete geçti. 1984 – 2001 yılları arası OSBlere verilen önem arttı ve 65 OSB faal duruma geldi. 2017 yılı itibariyle Türkiye genelinde 298 OSB faaliyette. (Kaynak : osbbs.sanayi.gov.tr )

Bölgelere göre OSB’lerin dağılımı


  1. Marmara Bölgesi : 84 OSB

  2. İç Anadolu : 50 OSB

  3. Karadeniz : 50 OSB

  4. Ege : 49 OSB

  5. Akdeniz : 24 OSB

  6. Doğu Anadolu : 21 OSB

  7. Güneydoğu Anadolu : 20 OSB

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Emlak Piyasası

Organize Sanayi Bölgelerindeki arsalar, üretim ve depolama tesisleri diğer gayrimenkuller gibi satılıyor ve kiralanıyor. Farklı OSB’lerindeki satılmış ve kiralanmış işlemlerle ilgili bilgileri aşağıdaki sayfalarda paylaşıyorum.

76 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page